Účinky goji

Goji alebo kustovnica čínska (angl. wolfberry, goji berry) patrí medzi najznámejšie a najviac cenené bobuľové ovocie v Číne. Goji je pomerne nové pomenovanie 2 príbuzných kríkovitých rastlín druhov Lycium barbarum a Lycium chinense (viac v prehľadnom článku Goji – kustovnica čínska).

V súčasnosti sa týmto názvom označuje rastlina aj jej šípkam podobné plody. Účinky goji pozná a využíva tradičná čínska medicína už viac ako 2000 rokov. Goji šťava a ďalšie odvodené produkty sa v 21. storočí stali nesmierne populárne aj v Európe a Severnej Amerike. Čo sa skrýva za úspechom tohto drobného ovocia, sú účinky goji naozaj tak výnimočné alebo sa jedná skôr o efektívnu reklamu?

účinky goji

Za svoje účinky vďačí goji bioaktívnym látkam

Bioaktívne zložky goji sú veľmi zložité a v posledných rokoch sa uskutočnilo mnoho analýz na ich identifikáciu a charakterizáciu farmakologických vlastností. Vo viacerých štúdiách boli dokázané antioxidačné účinky goji, t.j. schopnosť likvidovať voľné radikály. Táto aktivita sa pripisuje hlavne polysacharidom a flavonoidom. Oxidatívne poškodzovanie biomolekúl voľnými radikálmi s pribúdajúcim vekom sa považuje za hlavnú príčinu vzniku rôznych degeneratívnych ochorení a všeobecne starnutia. Za zmienku stojí aj imunomodulačná aktivita – schopnosť ovplyvňovať imunitný systém, s čím súvisí odolnosť organizmu voči infekciám alebo proti-rakovinový účinok.

Účinky goji – čo pre nás môže urobiť

Celkové zlepšenie zdravia a pocitu pohody

Tradičná čínska medicína si cení goji ako ovocie dlhovekosti, ktoré lieči predovšetkým pečeň, obličky a zrak. V posledných rokoch sa uskutočnilo aj viacero klinických štúdií v USA a Číne, ktoré demonštrovali pozitívny efekt dennej konzumácie kustovnice čínskej na ľudské zdravie. Napr. účastníci 5 klinických štúdií, ktorí užívali goji šťavu počas 14 a 30 dní popisovali tieto účinky:

  • subjektívne pocity zlepšenia zdravia
  • ustúpenie únavy a prílev energie
  • zlepšenie telesnej výkonnosti a výdrže
  • lepšia kvalita spánku
  • lepšia schopnosť sústrediť sa na určitú činnosť
  • lepšia nálada a pocity šťastia
  • zlepšenie trávenia a črevných funkcií, pravidelnosť vyprázdnenia
  • menšia únava po cvičení
  • ústup bolestí hlavy
  • ústup depresií
  • lepšia pamäť
  • u žien menej bolestivá menštruácia

Účinky goji – pozitívny efekt na srdce a cievy

účinky goji na srdce a cievyChoroby srdca a kardiovaskulárne choroby (vysoká hladina cholesterolu v krvi, hypertenzia – vysoký krvný tlak, ateroskleoróza, infarkt myokardu) súvisia predovšetkým s nezdravým životným štýlom a v súčasnosti sa stávajú globálnym problémom a jednou z hlavných príčin úmrtí vo svete. Viaceré štúdie, uskutočnené in vitro („v skúmavke“) alebo na zvieratách, naznačujú, že goji podporuje kardiovaskulárne zdravie a znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb. Za tento účinok sú zodpovedné predovšetkým LBP (Lycium barbarum polysacharidy), úlohu zohráva aj prekurzor vitamínu C a karotenoid zeaxantín – hlavné bioaktívne zlúčeniny, ktoré bobule goji obsahujú vo veľmi vysokom množstve.

Goji naštartuje náš imunitný systém!

účinky goji na imunitný systémTradičná čínska medicína pozná účinky goji na imunitný systém už mnoho rokov. Imunomodulačná aktivita t.j. schopnosť ovplyvňovať imunitný systém spočíva v stimulácii rôznych imunitných buniek bioaktívnymi zložkami goji. Táto aktivita pritiahla pozornosť vedcov aj v súvislosti s možnou liečbou rakoviny.

Viaceré vedecké štúdie demonštrovali, že LBP polysacharidy L. barbarum zlepšujú humorálnu imunitu (t.j. tvorbu protilátok) aj bunkovú imunitu (t.j. imunitu sprostredkovanú imunitnými bunkami). Biologicky aktívne zložky goji napomáhajú zvyšovať našu odolnosť voči chorobám a zohrávajú pravdepodobne úlohu aj v prevencii rakoviny.

Bolo dokázané, že LBP polysacharidy z goji stimulujú proliferáciu lymfocytov a zlepšujú imunitu aktiváciou T-buniek, cytotoxických T-buniek a NK lymfocytov („natural killers“) . Mechanizmus ich účinku ešte nie je celkom objasnený, no ukutočňuje sa až na úrovni DNA formou aktivácie niektorých transkripčných faktorov, čo vedie k syntéze špecifických proteínov (IL-2  a interferónu-γ) a stimulácii T-lymfocytov k produkcii cytokínov. LBP zvyšujú aj aktivitu makrofágov, taktiež formou aktivácie transkripčných faktorov NF-κB a AP-1.

Účinky goji na náš zrak – prevencia straty zraku v neskoršom veku

účinky goji na zrakVekom podmienená makulárna degenerácia je jedna z hlavných príčin nevratnej straty zraku u ľudí okolo 60. roku života. Degeneratívne zmeny sú spôsobené poruchou prekrvenia sietnice. Toto ochorenie sa v súčasnosti vyskytuje stále častejšie a dá sa považovať takmer za epidémiu civilizovaného sveta. Hlavnými rizikovými faktormi pre rozvoj ochorenia sú vek, fajčenie, obezita, cukrovka,  dedičnosť a zlá životospráva.

Makulárna degenerácia sa v súčasnosti nedá úplne vyliečiť. Ochorenie je však možné spomaliť, alebo predchádzať jeho vzniku užívaním látok, ktoré vyživujú oko a zlepšujú prekrvenie, vitamínov (A, C, E), minerálov (selén, meď, zinok) a antioxidantov (spomaľujú degeneratívne zmeny).

Bobule goji obsahujú významné množstvá antioxidantov, konkrétne karotenoidy zeaxantín a luteín. Tieto pigmenty sú zodpovedné za červenú farbu plodov. Goji je dokonca najbohatší prírodný zdroj zeaxantínu vôbec! Je to v podstate taká „prírodná pilulka“, obsahujúca látky nevyhutné pre náš zrak.

Goji a diabetes – anti-diabetické účinky kustovnice

Cukrovka je závažné chronické ochorenie, vyznačujúce sa abnormalitami v metabolizme cukrov, tukov a lipoproteínov. Predpokladá sa, že do roku 2025 bude touto chorobou postihnutých viac ako 5% populácie. Goji používala pri liečbe cukrovky aj tradičná čínska medicína. Možné účinky goji v prevencii a liečbe cukrovky spočívajú v kontrole hladiny glukózy v krvi  a ovplyvňovaní metabolizmu glukózy, čo vedie k významnému zníženiu oxidačnému stresu. Oxidačný stres v dôsledku hyperglykémie (vysokej hladiny glukózy v krvi) je jednou z hlavných príčin poškodzovania orgánov pri diabete. Doterajšie výskumy (hlavne experimenty na zvieratách) demonštrovali nasledujúce účinky goji v súvislosti s cukrovkou:

  • významný hypoglykemický efekt t.j. znižuje hladinu cukru v krvi
  • zlepšenie tolerancie glukózy
  • zmiernenie inzulínovej rezistencie
  • zlepšenie funkcie a obnova poškodených β-buniek Langerhansových ostrovčekov pankreasu (bunky produkujúce inzulín)
  • ochranný účinok na pečeň a obličky (zníženie oxidačnému stresu, vďaka vysokému obsahu antioxidantov)

Účinky goji – pokusy v skúmavke vs klinické testy

Tradičná čínska medicína je hodnotným zdrojom  rôznych bioaktívnych látok, ktoré majú veľký potenciál v prevencii a liečbe mnohých chronických ochorení. Nedávne štúdie dokázali, že účinky goji sú skutočne pôsobivé a toto ovocie sa právom označuje ako super-ovocie, super-potravina či elixír mladosti. Je však potrebné poznamenať, že väčšina štúdií sa uskutočnila in vitro (t.j. „v skúmavke“) prípadne na animálnych modeloch (pokusy na zvieratách). Klinických pokusov na ľuďoch je zatiaľ pomenej, no aj tu sa sitácia postupne mení. Na druhej strane možno povedať, že dlhodobé užívanie goji v bežných dávkach má viac ako 2000 ročnú tradíciu, ktorá potvrdzuje výnimočné účinky goji na ľudské zdravie a súčasne aj bezpečnosť jeho konzumácie.

účinky goji

Použitá literatúra

Amagase, H., & Farnsworth, N. R. (2011). A review of botanical characteristics, phytochemistry, clinical relevance in efficacy and safety of Lycium barbarum fruit (Goji). Food Research International, 44(7), 1702-1717.

Bucheli, P., Gao, Q., Redgwell, R., Vidal, K., Wang, J., & Zhang, W. (2011). 14 Biomolecular and Clinical. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects, 289.

Le, K., Chiu, F., & Ng, K. (2007). Identification and quantification of antioxidants in Fructus lycii. Food Chemistry, 105(1), 353-363.

Potterat, O., & Hamburger, M. (2008). Goji juice: a novel miraculous cure for longevity and well-being? A review of composition, pharmacology, health-related claims and benefits. Schweizerische Zeitschrift fur GanzheitsMedizin,20(7-8), 399-405.

Potterat, O. G. (2010). Phytochemistry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity. Planta Med, 76(1), 7-19.

Qian, J. Y., Liu, D., & Huang, A. G. (2004). The efficiency of flavonoids in polar extracts of Lycium chinense Mill fruits as free radical scavenger. Food Chemistry, 87(2), 283-288.

Yao, L. H., Jiang, Y. M., Shi, J., Tomas-Barberan, F. A., Datta, N., Singanusong, R., & Chen, S. S. (2004). Flavonoids in food and their health benefits. Plant foods for human nutrition, 59(3), 113-122.

Yin, G., & Dang, Y. (2008). Optimization of extraction technology of the Lycium barbarum polysaccharides by Box–Behnken statistical design. Carbohydrate Polymers, 74(3), 603-610.

 

Ak sa vám článok páčil, odporučte ho aj Vašim známym. Ďakujem 🙂

Komentáre

    Pridať komentár

    * Nezabudnite na povinné pole.