Goji šťava, sirup alebo sušené goji?

Goji dnes už nájdeme takmer všade – goji šťava, goji sirup, goji olej, bobule goji, práškové extrakty z goji, goji v jogurtoch, müsli tyčinkách… Slogany typu „super-potravina“, „super-ovocie“ či „elixír mladosti“ sú často kontraproduktívne. Prečo? Pretože pôsobia tak lacno a človeka skôr odradia … Bežný človek si neprečíta odborné články a nevie posúdiť, či ide o marketingový ťah alebo môžu byť účinky reálne.

Takýchto prírodných zázrakov tu máme viac než dosť, tak prečo by sme si mali vybrať práve goji? Goji má mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie a veda prichádza stále s novými poznatkami – o tom ste si mohli podrobnejšie prečítať v článku o účinkoch goji. Poviete si OK, vyzerá to zaujímavo, možno to vyskúšam…

Po chvíľke pátrania na internete však zistíme, že tú máme rôzne produkty – goji šťava, goji bobule a ďalšie odvodené produkty. Máme teda z čoho vyberať, ale skutočne VIEME PODĽA ČOHO VYBERAŤ?!

Goji ako súčasť priemyselne spracovaných potravín

Začnime menšou úvahou… Všetci vieme, že jablko je zdravé. Budeme jesť jablkovú müsli tyčinku alebo piť jablkový džús, aby sme využili to dobré, čo nám jablko ponúka? Predpokladám, že väčšina z nás nie. Siahneme radšej po čerstvom jablku! Ideálne po takom, ktoré vyrástlo na našej záhrade alebo aspoň vieme niečo o jeho pôvode…

Po roku 2000 prenikla goji aj na západné trhy a reklama nás presviedča o jej výnimočných vlastnostiach. Goji sa pridáva do rôznych priemyselne spracovaných potravín a nápojov. V takom prípade sa však dá vážne pochybovať o akomkoľvek prínose goji pre naše zdravie. Sušené goji bobule, neznámeho pôvodu a spôsobu spracovania, zabalené v lákavom obale štíhlej „fit tyčinky“, nabitej cukrami (nezabudnime- údajne zdravými!) spolu s ďalšími aditívami nás zaručene zbavia drobných v peňaženke, len nie prípadných zdravotných problémov.

Obdobné príbuzné potraviny s obsahom goji, prídavkom cukrov, konzervantov, vitamínov a farbív sú možno chutným spestrením jedálnička, ale tým ich prínos končí. Rozhodne sa preto oplatí preštudovať zloženie výrobku. Nie je totiž jedno, či je obsahom nášho nákupu 100% nepasterizovaná goji šťava alebo sladený džús či sirup s obsahom cukru a extraktom z goji.

goji šťava ramissio

Autentický pôvod goji

Vedeli ste, že podľa tradičnej čínskej medicíny je miestom „autentického pôvodu“ goji provincia Ningxia? Autentický pôvod vo všeobecnosti znamená, že daný región má najvhodnejšie prostredie (pôdu a klímu), dlhú históriu produkcie a veľké produkčné objemy danej rastliny.

Odhliadnuc od myšlienky „autentického pôvodu“, vedecké štúdie zamerané na objasnenie biologickej aktivity goji sa týkajú takmer výlučne rastliny Lycium barbarum. Región Ningxia so svojimi plantážami L. barbarum je hlavným produkčným centrom goji na svete. Bobule goji z tejto oblasti sú zárukou kvality, ktorá odráža dlhoročné skúsenosti s pestovaním a zberom tejto plodiny.

Šetrnosť spracovania goji je rozhodujúca

Goji sa v tradičnej čínskej medicíne používa ako liečivá rastlina a potravina. Moderné výskumy ukázali, že bobule goji sú zložitá zmes rôznych bioaktívnych látok (polysacharidy, karotenoidy, flavonoidy, vitamíny a ďalšie). Najviac cenenou aktivitou je aktivita antioxidačná (schopnosť likvidovať voľné radikály), ktorá zohráva úlohu v spomalení procesov starnutia a v prevencii mnohých chronických ochorení.

Zachovanie biologickej aktivity antioxidantov a ďalších zlúčenín v goji je kľúčové. Technologické postupy spracovania potravín však často zahŕňajú sušenie alebo pasterizáciu. Tieto procesy negatívne ovplyvňujú aktivitu bioaktívnych látok, spôsobujú nevratné zmeny ich štruktúry a menia fyziologické aj farmakologické vlastnosti týchto molekúl. Na základe toho je jasné, že čím je výsledný goji produkt „prírodnejší“, čo najmenej upravený či pozmenený v procese spracovania, tým lepšie.

Obsah účinných látok v kustovnici závisí aj od správneho načasovania zberu a spracovania bobúľ. Napr. obsah karotenoidov sa v procese dozrievania zvyšuje. Goji obsahuje karotenoid zeaxantín – esenciálnu látku pre náš zrak. Jeho obsah závisí od stupňa zrelosti bobúľ goji, obdobia a spôsobe sušenia.

goji šťava

Ako spoznáme kvalitné goji?

Pri výbere goji sa rozhodne oplatí pozerať na kvalitu a informácie, ktoré o produkte výrobca poskytuje. Goji je zdrojom cenných látok, ktoré sa zachovajú iba pri správnom  spracovaní. Napríklad spôsob sušenia, predovšetkým vysoká teplota, majú deštrukčný vplyv na biologickú aktivitu zdraviu prospešných látok.

Supermarketové riešenia nemusia byť preto vždy tie najlepšie. Značka BIO a bližšie informácie o mieste a spôsobe pestovania, zberu, sušenia resp. technológii spracovania sú rozhodne pridanou hodnotou a zárukou toho, že sa jedná o kvalitný produkt. Sušené goji bobule by rozhodne nemali byť ošetrené oxidom siričitým.

Prečo práve GOJI ŠŤAVA?

Zaradiť goji do nášho jedálnička môže byť prospešné. Najlepšou voľbou sú čerstvé plody – ich dostupnosť a pravidelná konzumácia sú však takmer neprekonateľnou prekážkou. Prijateľným riešením môžu byť mrazené goji bobule, sušené goji alebo kvalitná goji šťava. Konzumácia šťavy z goji je pre niekoho ideálne riešenie – dávkovanie v množstve 25 ml denne je jednoduché dodržať aj z dlhodobejšieho hľadiska. Ráno, eventuálne aj večer, postačí malý štamperlík goji šťavy a denná dávka vitamínov a antioxidantov je splnená :-D.

Goji šťava a šetrnosť spracovania

Kvalitná goji šťava sa vyrába lisovaním plodov kustovnice za studena. Na výrobu 1L goji šťavy je potrebných až 6 kilogramov čerstvých bobúľ! Pri výbere goji šťavy sa zamerajte na výrobcov s potrebnými certifikátmi, ktorí poskytujú aj dodatočné informácie o pôvode a spôsobe spracovania kustovnice, napr. Ramissio.

Goji šťava a pasterizácia

Pasterizácia je jednorazové zohriatie na teplotu 63-85 °C, pri ktorej sa usmrtia patogénne alebo iné mikroorganizmy. Používa sa väčšinou na sterilizáciu potravín, napr. mlieka, smotany, vína a pod. Kvalitná goji šťava rozhodne nesmie byť pasterizovaná! Vysoké teploty znehodnocujú alebo znižujú aktivitu bioaktívnych látok, predovšetkým LBP (L. barbarum polysacharidov, ktoré sú hlavným nositeľom anti-oxidačných vlastností goji).

Kvalitu spoznáte podľa chuti

Goji šťava sa vyznačuje jemnou skladkastou chuťou, ktorá pripomína karotku. Jej chuť si obľúbia aj deti, ktorým goji môže pomôcť prekonať bez antibiotík najmä obdobia so zvýšenou chorobnosťou. Na trhu sa nájdu výrobky od rôznych dodávateľov, no nie vždy je vhodné nechať sa zlákať nízkou cenou (osobná skúsenosť). Ako to už býva, úspech goji vytvoril priestor aj pre menej kvalitné produkty. Niektorí výrobcovia predávajú pod označením goji šťava aj nariedené šťavy – tie spoznáte pomerne jednoducho podľa chuti. Ak ste vyskúšali plnú chuť 100% nepasterizovanej šťavy z goji, ich rozlíšenie pre Vás nebude žiadny problém.

Na záver malé zhrnutie najdôležitejších kritérií pri výbere goji šťavy:

  • overený výrobca
  • dostupné certifikáty na vyžiadanie
  • dostupné informácie o pôvode a spôsobe spracovania
  • goji šťava musí byť 100%, lisovaná za studena a nepasterizovaná
  • na obale je uvedené zloženie goji šťavy a jej trvanlivosť
  • goji šťava nesmie obsahovať žiadne prídavné látky (t.j. žiadne pridané cukry, farbivá a pod.)
  • chuť goji šťavy je jemná, skladkastá a plná („neriedená“). Chuťovo pripomína karotku.

Použitá literatúra

Bucheli, P., Gao, Q., Redgwell, R., Vidal, K., Wang, J., & Zhang, W. (2011). 14 Biomolecular and Clinical. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects, 289.

Potterat, O., & Hamburger, M. (2008). Goji juice: a novel miraculous cure for longevity and well-being? A review of composition, pharmacology, health-related claims and benefits. Schweizerische Zeitschrift fur GanzheitsMedizin,20(7-8), 399-405.

Zhao, Q., Dong, B., Chen, J., Zhao, B., Wang, X., Wang, L., … & Wang, Y. (2015). Effect of drying methods on physicochemical properties and antioxidant activities of wolfberry (Lycium barbarum) polysaccharide. Carbohydrate polymers, 127, 176-181.

 

Ak sa vám článok páčil, odporučte ho aj Vašim známym. Ďakujem 🙂

Komentáre

    Pridať komentár

    * Nezabudnite na povinné pole.