Flavonoidy

Čo sú flavonoidy

flavonoidy a goji

Základná štruktúra flavonoidov

Flavonoidy sú najbežnejšie a najrozšírenejšie rastlinné poly-fenolové zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v rôznych druhoch ovocia, zeleniny, listoch a kvetoch. Prvý flavonoid – rutín – bol izolovaný z pomarančov ešte v roku 1930 a keďže sa v tom čase predpokladalo, že sa jedná o novú triedu vitamínov, bol označený ako vitamín P. V súčasnosti je známych viac ako 6000 flavoinoidov, ktoré majú veľmi rozmanitú štruktúru a v prírode sa obvykle viažu na rôzne cukry (najčastejšie glukóza, galaktóza , rhamnóza) za vzniku flavonoidných glykozidov.

Flavonoidy patria medzi fyto-chemikálie, t.j. ľudské telo si ich nedokáže syntetizovať, a preto ich musíme prijímať z potravy. V potrave sú vo všeobecnosti zodpovedné za farbu a chuť, zabezpečujú ochranu pred oxidáciou tukov a ochranu vitamínov a enzýmov.

Význam flavonoidov

Flavonoidy sú najvýznamnejšie a najdôležitejšie rastlinné antioxidanty. Hlavnými zdrojmi flavonoidov sú ovocie, zelenina, čaj a víno. Okrem ich významu pre rastliny ako pigmenty, v prípade človeka majú flavonoidy pozoruhodné biologické účinky pri prevencii a liečbe mnohých ochorení. Ako bežná súčasť potravy flavonoidy podporujú ľudské zdravie, a to najmä vďaka ich schopnosti likvidovať voľné radikály. Mnohé štúdie ukázali, že flavonoidy potláčajú cytotoxický účinok voľných radikálov, lipidovú peroxidáciu, potláčajú rast tumorov (anti-proliferačná aktivita) a taktiež ovplyvňujú vnútornú hormonálnu rovnováhu.

Najvýznamnejšie účinky flavonoidov

  • proti-rakovinový účinok
  • chránia pred infekciami (vírusovými aj bakteriálnymi)
  • prevencia kardiovaskulárnych ochorení
  • prevencia ochorení pečene
  • prevencia ďalších ochorení spojených s vekom
Ak sa vám článok páčil, odporučte ho aj Vašim známym. Ďakujem 🙂

Komentáre

    Pridať komentár

    * Nezabudnite na povinné pole.